De kinderen van nu zijn de uitvinders van de toekomst. Een toekomst waarin technologie op alle niveaus een steeds grotere rol zal gaan spelen. Het is belangrijk kinderen goed voor te bereiden op een samenleving vol verandering. Daarbij is school nog nooit zo belangrijk geweest. Kids4Twente wil kinderen laten ervaren hoe inspirerend W&T kan zijn, maar ook leerkrachten en ouders enthousiast maken voor de beroepen van de toekomst.
Binnen het programma van Kids4Twente maken we gebruiken van de didactiek onderzoekend en ontwerpend leren. Onderzoekend leren moedigt kinderen aan om eigen vragen te stellen en antwoorden te zoeken door te observeren en te experimenteren. Ontwerpend leren daagt ze uit om de opgedane kennis toe te passen voor het oplossen van maatschappelijke problemen. De leermethode van Kids4Twente ontwikkelt de nieuwsgierigheid, de probleemoplossende vaardigheden en het maatschappelijke bewustzijn van kinderen. De inhoud van het programma is toepasbaar op de situatie van de eigen school en voor alle groepen.
Wanneer je als schoolstichting deelneemt aan Kids4Twente kun je rekenen op een interessant schoolontwikkelprogramma waarmee je een rijke leeromgeving voor kinderen creëert. We begeleiden met het opzetten van een netwerk van bovenschoolse W&T-experts en een W&T-coördinator op elke school. Experts, coördinatoren en schooldirecteuren volgen een opleiding- en begeleidingstraject om hun eigen rol binnen de schoolontwikkeling verder vorm te geven.
Daarnaast bieden we drie inspirerende bijeenkomsten aan, namelijk het Netwerkcafé, het Kennislab en de Ontwerpstudio. De Kids4Twente cyclus wordt twee keer per jaar aangeboden, om nieuwe kennis op te doen en samen met het bedrijf te werken aan de ontwikkeling van het lesprogramma. Hierbij sluiten we aan bij het thema van de school, zodat de praktijk uit het bedrijfsleven wordt verweven wat kinderen op school leren. Dit alles gebeurt onder begeleiding van experts.
Door samen te werken met bedrijven uit de regio krijgen kinderen een beter beeld van de beroepen en technologische mogelijkheden in hun omgeving, wat hun nieuwsgierigheid en toekomstperspectieven verrijkt. Alle opgedane kennis en ervaringen neem je mee in het ontwikkeltraject van je eigen school en deel je in het netwerk van deelnemende scholen en bedrijven.
We bieden scholen een aantal hulpmiddelen om hen te ondersteunen bij hun ontwikkeltraject. Zo is er een digitale marktplaats voor scholen en bedrijven, doen alle scholen mee aan het jaarlijkse Technoscope onderzoek en mogen leerlingen gebruik maken van de reflectie-app.
De school denkt na over haar ontwikkeldoel en welk thema ze wil oppakken. Op basis van het gekozen thema zoekt Kids4Twente in haar netwerk naar een passend bedrijf.
Het Netwerkcafé draait om kennismaking. Scholen en bedrijven die aan elkaar gekoppeld zijn, maken kennis met elkaar en verkennen de mogelijkheden voor samenwerking.
Het Kennislab wordt georganiseerd voor scholen. In diverse workshops, verzorgd door de W&T-experts, kunnen leraren en W&T-coördinatoren zich bijscholen op het gebied vanW&T-onderwijs.
Tijdens de Ontwerpstudio werk je samen met het gekoppelde bedrijf aan het ontwikkelen van een inspirerend lesplan, met persoonlijke ondersteuning van W&T-experts.
Tijdens de thema-periode voert de leerkracht het ontwikkelde lesprogramma uit, waarbij het bedrijf een actieve rol speelt. De klas bezoekt het bedrijf, of het bedrijf komt op bezoek in de klas.
Tijdens de Kids4Twente-cyclus ontwikkelen leerkrachten kennis en vaardigheden op het gebied van W&T. Als school evalueer je het ontwikkelproces en identificeer je nieuwe ontwikkelpunten met je team.
De leerkracht en het bedrijf creëren samen een best practice, waarin ze tips en tops van het uitgevoerde lesprogramma vastleggen. Deze best practice biedt waardevolle inzichten die als referentie kunnen dienen voor andere scholen en bedrijven.