Tools

Onze slides van het Kennislab

Download hier de slides die we presenteren tijdens het Kennislab. De slides beschrijven de 7 verschillende fasen van Onderzoekend & Ontwerpend leren. Daarbij beschrijven we voor elke fase lesdoelen, lesvormen, lestips en werkbladen.

Onze werkbladen voor leerlingen

Download hier de werkbladen die we je tijdens het Kennislab bieden voor elke fase van Onderzoekend & Ontwerpend leren. De werkbladen zijn bedoeld voor je leerlingen. Ze bieden leerlingen per fase een opdracht om hun onderzoek en/of ontwerp te begeleiden.

Ons W&T-lesformat van de Ontwerpstudios

Download hier het W&T-lesformat (docx) dat we je tijdens de Ontwerpstudios bieden. Het format is bedoeld om een doeltreffende W&T-les te formuleren op basis van jouw samenwerking met een aanbieder. Een ingevuld lesformat dient tevens als bewijsstuk voor de bekostiging van jouw afname van het aanbod door Kids4Twente.

Inspirerende linkjes

Ter inspiratie plaatsen we beneden allerlei verwijzingen naar handig W&T-lesmateriaal. Kijk maar eens rond!

Algemeen

Over onderzoekend leren

Lessen onderzoekend leren

  • Expeditie Moendoes is een spel waarbij leerlingen spelenderwijs kennismaken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Het spel laat zien dat het in de wetenschap niet gaat om ‘heel veel weten’, maar juist om nieuwsgierigheid, creativiteit en logisch redeneren. Dat maakt Expeditie Moendoes uitermate geschikt als startpunt voor onderzoekend leren.
  • Maakkunde is dé hands-on lesmethode voor onderzoekend en ontwerpend leren. Over technologie en wetenschap: verrassend leuk, makkelijk en gratis! Ga aan de slag met het uitnodigende lesmateriaal en ontdek de nieuwe digibordlessen.
  • In ‘het cupcake experiment’ experimenteren leerlingen met cupcakes. Tijdens het experiment onderzoeken ze voedselbereiding, het proces, de functies van ingrediënten en de effecten op het uiteindelijke resultaat.
  • De kinderen gaan in deze les een mysterie oplossen. De kinderen doen onderzoek naar een onbekend wit poeder (poeder X) en vier bekende witte poeders (custard, bakpoeder, aardappelzetmeel en poedersuiker). Door drie experimenten met de witte poeders te doen en de resultaten te vergelijken komen ze erachter wat poeder X is.
  • Zes complete onderzoekslessen over gedrag, zien, communiceren zonder praten, stromingen, gender stereotypen en klimaatverandering. Daarnaast ook nog een lesbrief met een stappenplan voor de ontwikkeling van onderzoekend leren. Je kunt dit stappenplan volgen om je project vorm te geven.
  • Een lessenserie over ‘stevige constructies’. Voor bovenbouw PO.
  • Op deze pagina vind je inspirerende en praktische lesideeën rond onderzoekend leren in de klas.
  • In Wetenschap Op Woensdag vind je een heleboel kant-en-klare onderzoekjes voor in de klas en tips hoe je vragen omzet in leuk en leerzaam onderzoek.

Over ontwerpend leren